"با اجرای چند طرح تحقیقاتی، فناوری تولید ۴ قلم افزایه های سیمان حفاری بومی شد"

۱۲ مرداد ۱۳۹۸ | ۱۰:۰۳ کد : ۱۰۱۳۴ خبر پژوهشی

در آستانه سالگرد تشکیل جهاد دانشگاهی و به بهانه بومی سازی فناوری تولید افزایه های سیمان حفاری ، مصاحبه ای با آقای دکتر محمدی مجری این طرح انجام شد.

- جنای آقای دکتر محمدی لطفا در مورد طرحهای تحقیقاتی اجرا شده توضیح دهید.

با سلام و عرض تبریک به مناسبت  فرارسیدن سالگرد تاسیس جهاددانشگاهی.

نیاز به تأمین مواد  شیمیایی مصرفی در صنعت نفت و نیز توجه به فن آوری های جدید در این صنعت موجب شد بخش قابل توجهی از فعالیتهای پژوهشکده به حوزه صنعت نفت  اختصاص یابد و فعالیتهای پژوهشی در عرصه دستیابی به دانش فنی بومی مواد استراتژیک به ثمر رسید. از طرفی لزوم اصلاح و یا تغییر فرآیند در برخی از واحدهای صنعت نفت که قدیمی شده‌اند موجب شد پژوهشکده در این عرصه نیز وارد شود و موفق به اجرای پروژه های تحقیقاتی ملی باشد و بتواند با ارائه فعالیت های فنی، تخصصی با تکیه بر پژوهش و آزمون، راه حل های مناسبی برای رفع تنگناه و مشکلات و یا ارتقاء صنایع شیمیایی و نفت ارائه دهد.

در چند سال اخیر با حمایت مالی و فنی معاونت پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی و شرکت های مصرف کننده از جمله شرکت ملی مناطق نفقت خیز جنوب، در قالب 5 طرح تحقیقاتی موفق به دستیابی به فناوری تولید 4 قلم افزایه های سیمان حفاری شامل "افزایه کنترل کننده سیال در دمای بالا"، "افزایه کنترل کننده نفوذ گاز"، "افزایه میکروبلاک" و "افزایه کنترل کننده در آبهای شیرین" شده ایم. این طرح ها در سال 1397 به پایان رسیدند و هم اکنون خط تولید این مواد در پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی راه اندازی شده است. در حال حاضر این پژوهشکده آمادگی تولید و عرضه این مواد را به کلیه مصرف کنندگان دارد.

- لطفا در مورد اهمیت این فناوری‌ها توضیح دهید. دستیابی یه این فناوری ها چه تاثیری در حل مشکلات صنعت نفت داشته است؟

صنعت نفت از صنایع حیاتی و مادر در ایران است  و در شرایط سخت و تحریم های فعلی می‌تواند نقطه آسیب پذیر ما باشد. بنابراین هرگونه تلاش برای رفع موانع و حذف نقاط ضعف این  صنعت، می‌تواند به استمرار و دوام فعالیت آن کمک کند. افزایههای سیمان حفاری از مواد حیاتی در عملیات حفاری و تکمیل چاه هستند و دسترسی به این مواد اجرای عملیات حفاری را سهل تر خواهد کرد.

در حال حاضر با اعمال تحریم‌های شدید، دسترسی به مواد شیمیایی مصرفی در صنعت نفت بسیار دشوار شده و بومی سازی فناوری تولید افزایه های سیمان حفاری می تواند حلال این مشکل باشد.

- فناوری های ایجاد شده در چه سطحی هستند و چه زمانی این مواد به تولید انبوه می رسند؟

تمام فناوری های ایجاد شده در سطح تولید صنعتی هستند و هم اکنون این مواد به چند شرکت مصرف کننده فروخته می‌شوند. خوشبختانه پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی امکانات تولیدی بسیار خوبی دراختیار دارد و توانسته  این مواد را به تولید انبوه برساند. در واقع پژوهشکده آمادگی دارد این مواد را دراختیار شرکت های زیر مجموعه شرکت ملی نفت ایران و کلیه شرکت های سرویس کار حفاری قرار دهد.

- اگر صحبت خاصی دارید بفرمایید؟

در سال رونق تولید، انتظار ما از شرکت های دولتی، حمایت بیشتر از تولیدات داخلی است. بومی سازی فناوری به خودی خود تاثیری دراقتصاد کشور ندارد؛ مگراینکه محصولات فناورانه ایرانی جایگزین محصولات خارجی گردد و مصرف کننده ایرانی از تولید کننده ایرانی حمایت کند. مصرف تولیدات داخلی علاوه بر رونق اقتصادی برای کشور، به اشتغال جوانان ایرانی نیز کمک خواهدکرد. از سوی دیگر با حمایت از تولیدات داخلی، زمینه انجام فعالیت‌های جدید تحقیقاتی یک پس از دیگری فراهم خواهد شد.

پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی، کیفیت محصولات تولیدی خود را تضمین می‌کند و امیدوار است این محصولات توسط شرکت های نفتی مصرف گردند. این پژوهشکده در حال حاضر از توانمندی لازم برای شناسایی و تعیین ساختار انواع مواد شیمیایی برای دستیابی به دانش فنی تولید این مواد، انجام پروژه های کاربردی توسعه ای برای اصلاح، تکمیل و یا ارتقاء صنایع شیمیایی و صنایع نفت و گاز، ارائه مشاوره های فنی و تخصصی برای برون رفت از معضلات و کاستی ها برخوردار است. همچنین با داشتن نیروهای متخصص و کارآمد قادر به انجام طرح‌های فرایندی شامل کلیه مراحل طراحی، ساخت و راه اندازی واحدهای صنایع شیمیایی نیز هست.

جناب آقای محمدی در پایان برای شما آرزوی توفیق دارم.  


نظر شما :